Wiadomości

Uważajcie na ekologiczne jajka! Mogą zawierać dioksyny

Uważajcie na ekologiczne jajka! Mogą zawierać dioksyny

Kupujesz jaja z wolnego wybiegu? Sprawdź skąd pochodzą! Te ze "smogowych" rejonów mogą zawierać dioksyny. Nie wszyskie eko-hodowle są tak do końca eko. Do tej pory zwracaliśmy uwagę na to, w jaki sposób hodowana jest kura znosząca jajka - teraz trzeba również sprawdzać kody powiatów i miejscowości w oznakowaniu jajek.

Poziom toksycznych dioksyn w żywności pochodzącej z okolic o dużym zanieczyszczeniu powietrza przekracza dopuszczalne normy. Dioksyny powstają w pozaklasowych kotłach, w których pali się paliwem złej jakości oraz odpadami. Wydostają się one z dymem kominów i wraz z zanieczyszczeniami opadają na ziemię.

Jak pokazują pomiary prowadzone w Krakowie i Zakopanem, w sezonie zimowym w Polsce stężenia dioksyn w powietrzu mogą być od 20 do 40 razy wyższe niż w krajach Europy Zachodniej. Ponadnormatywne ilości dioksyn znajdują się również w żywności z przydomowych upraw i hodowli, np. w kurzych jajach.

Na zlecenie Krakowskiego Alarmu Smogowego, w Laboratorium Analiz Śladowych Politechniki Krakowskiej wykonano badania zawartości dioksyn oraz związków z pokrewnej grupy polichlorowanych bifenyli w żółtkach kurzych jaj.

Jaja pochodziły od kur z wolnego wybiegu hodowanych w kilku miejscowościach Małopolski i Śląska: Rabce, Rybniku, Żorach i Barwałdzie. Wybór miejscowości podyktowany był chęcią oceny zanieczyszczenia środowiska związkami z grupy dioksyn w bezpośrednim sąsiedztwie źródeł niskiej emisji. Skażenie gleby i roślinności w okolicy domostw może następować poprzez opadający z kominów, skażony dioksynami pył, ale również przez skażony popiół z palenisk. Należy pamiętać, że gleba pozostaje skażona dioksynami na wiele lat.

 

Dopuszczalna zawartość dioksyn w żywności, w tym w jajach kurzych, została określona w rozporządzeniu Komisji Europejskiej w 2011 roku i wynosi 2.5 pg/g (pikogramów dioksyn na gram tłuszczu).

W przypadku jednego z czterech badanych jaj (Barwałd), stężenie dioksyn było równe maksymalnej dopuszczalnej wartości. W jajkach z Rybnika i Żor zawartość dioksyn przekroczyła dopuszczalną normę (2.7 pg/g). Natomiast w przypadku jajka z Rabki, ilość dioksyn przekraczała maksymalną dopuszczalną wartość prawie czterokrotnie (9.5 pg/g).

Fakt, że z czterech losowo wybranych jaj, w trzech przypadkach występują ponadnormatywne stężenia dioksyn, z czego w jednym przypadku norma przekroczona jest bardzo znacznie, pokazuje że problem skażenia żywności w Polsce jest bardzo poważny.

Istnieje znaczne ryzyko, że spożywając jaja z wolnego wybiegu, a także inne produkty lokalnego pochodzenia, jesteśmy narażeni na ponadnormatywne ilości toksycznych dioksyn. Odkładają się one w naszych organizmach i negatywnie oddziałują na nasze zdrowie, a w wypadku matek w ciąży także na zdrowie ich potomstwa.

Prof. Adam Grochowalski, kierownik wykonującego przytaczane badania laboratorium, skomentował tę sytuację: Jak wynika z badań, zawartość dioksyn w jajach z wolnego wybiegu przekroczyła wartości dopuszczalne. To bardzo zły sygnał. Przekroczenia te wynikają z procesów spalania, oznacza to, że to co wylatuje z kominów ma wpływ na to co spożywane jest w codziennej diecie. Jest źle! - dodaje - Nie powinniśmy tego bagatelizować! Jeśli normy są przekroczone, automatycznie zapala się żółte światło i należy się temu bliżej przyjrzeć oraz podjąć działania zapobiegawcze. Prof. Grochowalski zaznacza także, że jaja fermowe zawierają mniej dioksyn niż jaja z wolnego wybiegu.

Zawartość dioksyn w środowisku nie jest obecnie w naszym kraju dostatecznie monitorowana, jednak z dostępnych badań wynika, że Polska jest jednym z głównych emitentów dioksyn w Unii Europejskiej.

- Za większość emisji odpowiada dziś nie przemysł, lecz sektor komunalno-bytowy, czyli domowe piece i kotły na paliwa stałe. Są to najczęściej bardzo prymitywne urządzenia, w których nierzadko spalane są odpady węglowe (muł, flotokoncentrat) i komunalne (np. tworzywa sztuczne, drewno klejone lub lakierowane), co skutkuje bardzo wysoką emisją związków z grupy dioksyn – wyjaśnia Jakub Jędrak z Krakowskiego Alarmu Smogowego

Związki z grupy dioksyn (polichlorowane pochodne dibenzodioksyny i dibenzofuranu) nawet w bardzo małych dawkach są niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego, powodując m. in. zaburzenia gospodarki hormonalnej, problemy z płodnością oraz negatywnie oddziałując na rozwijający się płód. Dioksyny są związkami trwałymi i kumulują się w organizmach żywych (np. w ludzkiej tkance tłuszczowej), a głównym źródłem narażenia jest spożywanie skażonej żywności.

Komentarze (9)

  • ~Zaczernioczka 2016-02-16, 13:27

    A baby z Terliczki kupuja jaja w supermarkiecie i myja z nich numery.

    Sprzedaja te jaja na rynku jako jaja od chlopa z gospodarstwa.

  • ~Renata 2016-02-16, 13:55

    PUSTAKI Z WIOCHY  PRZESTAŃCE PALIĆ ŚMIECIAMI,ODPADAMI TO JAJKA TEZ BĘDĄ ZDROWE!!!! TRUJECIE SIEBIE,DZIECI ,SĄSIADÓW A POTEM PIEPRZYCIE ZE JAJKA Z WOLNEGO WYBIEGU  MAJĄ DIOKSYNY!!!!! TO DZIĘKI WAM TAK SIĘ DZIEJE.JESZCZE JEDNA WAŻNA KWESTIA JAJKA Z WOLNEGO WYBIEGU NIE MUSZĄ BYĆ EKO TAKIE KURY TEZ SĄ KARMIONE DODATKOWO SZTUCZNĄ PEŁNĄ CHEMIKALIÓW PASZĄ.  !!! jAJKA EKOLOGICZNE POSIADAJĄ CERTYFIKAT EKO  DLA  PUSTAKÓW ( POSIADAJĄ ZIELONY LISTEK NA OPAKOWANIU)!!!! I SĄ 100% BEZPIECZNE .WSZYSTKO CO JEST EKO I POSIADA ODPOWIEDNI CERTYFIKAT  A NIE PSEŁDO EKO JEST ZDROWSZE ,BEZPIECZNIEJSZE I WARTOSCIOWSZE DLA NASZEGO ZDROWIA!!!!!

  • ~Anna 2016-02-16, 18:35

    Renato, myślisz, że jak się tak wydrzesz, wyzwiesz, nawykrzyknikujesz to jesteś mądrzejsza od "pustaków"? Ludzi tak się drących nikt nie słucha, nie czyta. Zwyczajnie się nie chce, odpycha ilość inwektyw i wykrzykników. 

  • ~Paweł 2016-02-17, 05:03

    Anno. jednak jest mądrzejdza, bo udało jej się Ciebie sprowokować.

    Tutaj nie chodzi o palenie w piecach, to zwykły trol internetowy.

    Po kilkunatu godzinach odpisał na Twojego posta, co też potwierdza moją tezę

  • ~ixi 2016-02-19, 14:22

    Z tym paleniem w piecach to akurat się zgadzam, bo nawet wśród moich znajomych jest pełno osób które a)palą w piecach czym popadnie b)dziwią się że tyle osób na raka choruje.

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.